header banner
Default

Bruken av ulovlig IPTV øker raskt Problemet er tydelig


Forrige måned rapporterte Nettavisen at de økte Premier League-prisene gjorde det vanskeligere for barer og puber å vise fotball, uten å gå i minus.

I tråd med at prisene for å vise fotball ute er blitt dyrere, er det også blitt dyrere å se fotball hjemme i sin egen stue de siste årene. Prisutviklingen har ført til et nytt problem – at flere og flere skaffer tilgang til ulovlige IPTV-tjenester.

– Flere jeg har snakket med sier at de boikotter Premier League hjemme og kun ser de kampene de vil ute. IPTV-salget går også i været, selv om det ikke er helt lovlig, uttalte pubeier Thomas Larsen-Nyborg til Nettavisen den gang.

IPTV står for «Internet Protocol Television», og er et system hvor man sender og mottar TV-signaler over internett. Selskapet Nordic Content Protection (NCP) jobber med å hindre piratvirksomhet knyttet til TV-rettigheter, med særlig fokus på ulovlig IPTV-distribusjon, på vegne av medlemmene.

Administrerende direktør i NCP, Stian Løland, bekrefter overfor Nettavisen at mange velger å benytte seg av ulovlig IPTV for å få tilgang til å se på sport, og i hovedsak Premier League.

Les også: Økte Premier League-priser gjør livet surt for pubeiere: – Utvilsomt et minusprosjekt

– Problemet er åpenbart til stede

VIDEO: Illegal IPTV Streaming Services - How To Know the Difference
Antenna Man

Hvis man skal se både Premier League og Champions League lovlig via Viaplay og TV 2 Play vil det koste 1008 kroner i måneden. Løland forteller at de ulovlige IPTV-tjenestene i snitt koster rundt 1400 kroner per år. Nettavisen har kjennskap til at prisene kan komme helt ned i 800 kroner i året.

Via de ulovlige IPTV-tjeneste får seerne i tillegg tilgang til tilnærmet alt av kanaler, også utenlandske, noe som har gjort at flere velger å kjøpe tilgang. Produktet har også blitt mer tilgjengelig den siste tiden, og kjøp og salg forgår ofte på lukkede Facebook-grupper, WhatsApp og Telegram.

– De siste årene har vi sett at ulovlig IPTV tar mer og mer over for blant annet «Card Sharing» (å kopiere kortene til dekoderbokser). Det skjer fordi nordmenn får kjappere og kjappere internett, teknologien utvikler seg, og det blir enklere å få tilgang. Så det er et vedvarende problem, samtidig som det er et voksende problem, sier Løland til Nettavisen.

Viaplay forklarer i en e-post til Nettavisen at de kontinuerlig overvåker situasjonen rundt ulovlige tjenester, men ønsker ikke å kommentere om den ulovlige bruken kan føre til at prisene kan øke for de betalende kundene i fremtiden.

Løland er klar i sin tale på at den ulovlige IPTV-bruken byr på flere problemer.

– Problemet er jo åpenbart til stede, fordi det er folk som benytter seg av det. Problemene når man kjøper denne tilgangen er at pengene går til et uvisst formål. Man vet ikke hvor pengene havner, i motsetning til når man kjøper det via lovlige distributører og rettighetshaver.

Han presiserer videre at når man betaler til distributører og rettighetshaveren, som har betalt store summer for rettighetene, så går disse investeringene går tilbake som lønn til musikere, idrettsutøvere, artister, skuespillere, tekstforfattere, produsenter og andre involverte, samt til ulike kulturtilbud, idrettslag og sportsklubber i forbindelse med rekruttering og videreutvikling.

– Når man kjøper ulovlig IPTV så forsvinner pengene ut av næringskjeden, og på sikt kan det i verste fall koste arbeidsplasser.

Les også: Premier League-konflikt: Viaplay tar TV 2 til retten

Brukes ulovlig av en halv million i Norden

VIDEO: IPTV Buffering - How To Prevent Buffering - Best Ways To Avoid IPTV Buffering
BC

En rapport NCP publiserte i 2020 viser at det blant de daværende 28 EU-landene var 13,7 millioner unike brukere av ulovlige IPTV-tjenester. Det estimeres at det vil resultere i en total, årlig inntjening på 941 millioner euro (9,4 milliarder norske kroner) for de illegale IPTV-distributørene, hvilket er svarte penger.

I Norden antas summen distributørene tjener å være på 102 millioner euro (1 milliard norske kroner), fordelt på rundt en halv million IPTV-brukere.

Løland har ingen forståelse for at folk kjøper og bruker ulovlig IPTV, i stedet for å kjøpe abonnement hos distributørene og rettighetshaverne.

– Det blir det samme som å spørre meg om jeg har forståelse for at noen stjeler en jakke som de har lyst på, men ikke har råd til. Selvfølgelig har jeg ingen forståelse for det, slår Løland fast.

Å distribuere uautorisert tilgang til TV-kanaler er ulovlig i Norge Norge i henhold til straffeloven § 203, og kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år, avhengig av hvor alvorlig overtredelsen er. I henhold til åndsverklovens §3 tredje ledd er det ulovlig å tilegne seg tilgang til ulovlige IPTV-tjenester, dersom det er gjort med forsett.

Les også: Forhandlinger avsluttet: Telias kunder får ikke kjøpe egen Premier League-pakke

Sources


Article information

Author: Kristy Thomas

Last Updated: 1700298122

Views: 1372

Rating: 4.9 / 5 (66 voted)

Reviews: 96% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kristy Thomas

Birthday: 1930-09-02

Address: 325 Billy Mountains, Jacquelineland, AL 17899

Phone: +4166679143232941

Job: Article Writer

Hobby: Sculpting, Video Editing, Metalworking, Yoga, Chocolate Making, Gardening, Poker

Introduction: My name is Kristy Thomas, I am a priceless, Open, spirited, accessible, venturesome, Precious, talented person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.